Fóliákat tett tönkre a vihar

Az őszi viharok nagy károkat okozhatnak a fóliás zöldségtermesztőknek.
Magasabb alapanyag árak mellett, a kertészek körültekintőbbek fóliaház és fóliasátor vásárlásnál.

A szélsőséges őszi időjárás újra aktuálissá teszi a fóliaházakat ért viharkárok témáját, amikor is a gazdák tevékenységét a természeti csapáson kívül, a termesztéshez szükséges anyagok drágulása is nehezíti. 

Ezév januárjában szélvihar söpört végig Magyaroszágon, 110-130 km/h-ás szélsebességgel, mely jelentős károkat okozott szerte az országban, többek között több száz hektárnyi fóliaház sérülését is okozva. A magyar hatóságok gyors helyzetfelmérést valamint a biztosítótársaságoktól elsőbbségi elbírálást kértek a kárbejelentések mielőbbi megtérítése érdekében.

A jég- és viharkárok mérséklése érdekében érdemes odafigyelni egy pár tényezőre fóliasátor vagy fóliaház építés előtt.  Az alábbiakban ezekről olvashatnak a „Kertészet és szőlészet” 7. számában megjelent cikkben.

 

Drágító tényezők

Tavaly áprilisban és év közepén is drasztikus áremelkedés volt a fóliasátrak piacán. Az acél világpiaci ára az egekbe szökött, és a fólia is drágult. Az acél árát körülbelül 80-90%-kal emelték a beszállítók, ami körülbelül 30%-kal növelte a fóliaház teljes költségét, mondta Both Sándor, a fóliaházak gyártásával, építésével foglalkozó Sere Transilvania értékesítője.

A növényházak kivitelezésének drágulása jórészt az alapanyagok világpiaci árának növekedéséből ered. Emellett árfelhajtó hatású a több területen tapasztalható alapanyaghiány, és a dráguló hazai munkaerő is. A szakember kiemelte, hogy egy jól szerkesztett, épített fóliasátor a közelmúltban tapasztaltaknál erősebb viharokat is kibír. A fóliapalást szélállósága azonban több tényezőtől függ, így azt rontja, ha már régen cserélték. A másik gyakori, kertészektől független gond, amikor a szél egy idegen tárgyat vág a fóliába, ahol belekap a szél, és megmozdítja az egész palástot.

A vázat borító fóliák teljes élettartamát nagyban befolyásolja például az UVsugárzás, a szél, illetve a berendezésben használt vegyszerek. Károsodást okoznak az anyagában, idővel egyre gyengébb lesz, elöregszik, vihar sem kell ahhoz, hogy kirepedjen, kilyukadjon. Az sem meglepő, hogy a vékonyabb és gyengébb fóliák kevésbé tűrik a nagyobb szelet, vihart. A biztonság érdekében garantált élettartamának elérését követően célszerű lecserélni a fóliát.

 

Kultúrához igazítva

Minél nagyobb felületen termeszt valaki, annál inkább figyel a fóliaépítésnél is az ár-érték arányra. Nem mindegy az sem, hogy mit termeszt a kertész. A fajok egy része nagyon magas műszaki szintet követel meg, amíg mások egyszerűbb megoldásokkal is termeszthetők. A szélsőséges időjárást általában az alacsonyabb műszaki szintű berendezések szenvedik meg jobban, most is ezekben keletkezett a legtöbb kár. Ilyeneket építeni azonban nem felelőtlen döntés, hiszen a beleültetett kultúrák nem tudják kitermelni a magas műszaki tartalmat.

 

Sokat számít a vázszerkezet

A fóliaházak statikai tervezésén sok múlik, kialakításukkor fontos a szél-, hó-, és a növények belső terhelésének figyelembevétele. Hatalmas viharok kivételes esetben fordulnak elő, ezért nem ez alapján kell dönteni. Nagyon sok fóliasátor jól vizsgázott a szélsőséges időjárásban is, a gyári vázak azonban jellemzően ellenállóbbak, mint a házi készítésűek.

A házilag készülő fóliasátrakhoz gyakran az éppen kapható acélcsöveket használják, legföljebb az átmérőjét veszik figyelembe, az acél minőségét nem. A vázszerkezet terhelhetősége ugyanakkor nemcsak a cső méretétől, hanem a minőségétől is függ. Vannak rugalmas acélok, és vannak lágyabbak. Utóbbiak felhasználásával a fóliasátor nem lesz nagy teherbírású. Az átmérő is csalóka, ha vékony a cső fala, akkor az sem lesz tartós fóliaváz.

A fóliaházon belül a klíma állandóan párás, így a lefestett acélcsövek sem időtállóak, hamar megjelenik rajtuk a rozsda, elszínezi a fóliát, majd gyengíti, hiszen a rozsda által egyenetlenné tett felületen folyamatosan kopik. Az ilyen fóliapalástot cserélni kell, de mielőtt felhúzzák az újat, a vázat célszerű lecsiszolni, újrafesteni, mondta Both Sándor.

A vastag horganyzással ellátott csövek a legtartósabbak, öt-tíz évig rozsdamentesek. Van már olyan speciális horganyzási mód is, aminek köszönhetően a felület tükörsima, ezáltal fóliakímélő. A hagyományos, mártogatós rendszerű horganyzással ugyanis kissé érdes felület képződik az acélon, ezen jobban kopik a fólia, hiszen az a szél miatt mozog a vázon.

A szellőzők, ajtók, ablakok pontos záródása és vihar esetén a zárva tartása is fontos, hiszen a szél úgy tudja levinni a fóliát a vázról, ha bejut a sátorba. Ha pedig az ellenkező végén nem tud távozni, akkor még nagyobb erővel pusztít, említette Both Sándor.

 

Helyes tájolás

A fóliasátrak telepítésénél a tájoláson kívül az uralkodó szélirányt is vegyük figyelembe. A szél persze máshonnan is fújhat, tehát nem a szélirány a döntő tényező. A fóliaházak helyes tájolása viszont bizonyítottan növelheti a hozamot. A fóliaháznak merőlegesnek kell lenni a Nap járására. A legjobb az északdél irányú tájolás, mert így a Nap besüt a sorok közé is, ami magasabb kultúráknál hatványozottan fontos. Keletnyugati tájolásnál az első sor leárnyékolja a mögötte levőt, és ez legalább 5%-os hozamkiesést eredményez, említette Both Sándor.

A vázszerkezet mellett a fóliaborítás minősége és rögzítése is nagyban befolyásolja a termesztősátor szilárdságát. A házilag vasalással, szögekkel rögzítésnél keletkező sérülések lesznek a fóliák gyenge pontjai például a nagyobb hóterhelésnél.

A vázszerkezeten levő fóliarögzítő alusínek a PVC betétpárral légmentesen rögzítik a fóliát, úgy, hogy az nem sérül. Ez a megoldás a dupla, felfújt fóliás házaknál is alkalmazható. A két fóliapalást közé ventilátorral bepréselt 15-20 centiméter vastag levegőréteg pedig kiváló hőszigetelő, 4-5 °C-kal nagyobb hőkülönbséget eredményez, mint az egyrétegű fóliaborítás. Ez az előnye nemcsak télen, hanem nyáron is megmutatkozik, télen melegebb, nyáron hűvösebb tartható a fóliában. A dupla fólia miatt egy százalékkal csökken ugyan a fényáteresztő képesség, ám ez a hátrány elenyésző a job hőszigetelés előnyéhez viszonyítva.

 

Okos fóliák

A kisebb felhasználók a félköríves fóliatípusokat keresik, míg a nagyobb költségvetésű beruházásoknál a magasabb, függőleges oldalfalú típusok a keresettek, hiszen ezekben jobb a helykihasználás. Ezek a házak hossz- és szélességirányba, de még magasságra is növelhetők, ha bővül a kertészet, vagy más kultúrára vált a kertész. Évekkel ezelőtt fontos elvárás volt a fóliákkal szemben az UV-stabilitás, hogy a napsugárzás ne tegye tönkre rövid időn belül. Napjainkban már sokféle fóliát lehet vásárolni a kereskedelemben az egyszerű UV-stabiltól (12 hó garancia, 1-3 év után cserére szorul) az „okos fóliákig”. Utóbbi háromrétegű, cseppmentes, diffúz, portaszító, nagy fényáteresztő képességű, akár 52 hónapos garanciával és tíz év feletti élettartammal. A Sera házainál 200 mikron vastag fóliát használnak. Ez azért jó, mert így a váz is karbantartásmentes legalább tíz évig, és a fólia is nagyjából csak ennyi idő után szorul majd cserére, mondta Both Sándor.

A fóliagyártás know-how-ja óriásit fejlődött az elmúlt években, mindenek-előtt az egyre precízebb minőségben extrudáló gépeknek, valamint az ellen-állóságot növelő nyersanyagoknak kö-szönhetően. A használati idejének vége fele járó fólia azonban vitathatatlanul sokkal nagyobb kockázatot hordoz ma-gában.

A szélvihar miatti bajban a termelő-ket talán vigasztalhatja kicsit, hogy az elöregedett fóliák helyett felkerülő újak-nak sokkal jobb lesz a fényáteresztésük, és valószínűleg nagyobb termést érnek el alatta.

 

Megjelent a Kertészet és Szőlészet weboldalán, 2022. február 16-án
https://magyarmezogazdasag.hu/